Hva er en skallfasett?

En skallfasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter kan brukes for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann (for eksempel dersom det er slått av et hjørne). De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.


Fremstilling av en fasett

Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Deretter tas et avtrykk av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Så kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.

Fordeler med en fasett

Alternativet til en fasett er i mange tilfeller en keramisk tannkrone. På samme måte som en krone, er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk. Fasettene ligner også naturlige tenner og blir heller ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil, uten at du trenger å gå med tannregulering.

I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen. Fasetten krever med andre ord mindre sliping av tannen enn om vi lager en krone. Å lage en fasett er derfor en mer skånsom behandling, og risikoen for uheldige bivirkninger som kan medføre tannsmerter, reduseres.

 

Hva koster en fasett?

Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk vanskelig, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger. Du kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

 

Hvor lenge varer en fasett?

Det er meningen at en fasett skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden:

Brudd av porselen: En fasett utsettes ved tygging for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av porselenet knekker av. Dersom fasettens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny fasett.

Karies: Det kan ikke bli hull i selve fasetten. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Ofte kan et slikt hull repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å fremstille en ny fasett eller en krone.

Fasett som løsner: Selv om fasetten festes med sterkt lim, kan det forekomme at den løsner. Dersom dette skulle skje, kan vi oftest lime den på plass igjen. Du bør derfor ta fasetten med til tannlege snarest om den skulle løsne.